Δίπολα Βραχέων για Εκπομπή σε όλες τις Μπάντες (multiband dipoles HF)

Κλικ για μεγέθυνση.
   Στη συνέχεια θα δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για την κατασκευή κεραίας που αποτελείται από πολλά δίπολα σε μια κάθοδο για εκπομπή στις ερασιτεχνικές περιοχές των βραχέων. Η κατασκευή από εμάς προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες κ.λπ. αυτό σημαίνει "ραδιορεασιτεχνισμός"- ο πειραματισμός.
Το κόστος κατασκευής είναι το χαμηλότερο δυνατό σε σχέση με την αγορά έτοιμων διπόλων από τo εμπόριο . Τα στάσιμα είναι 1:1 σε όλες τις μπάντες.   Ένα δίπολο κατασκευασμένο για κάποια περιοχή "μπάντα" των βραχέων μπορεί να λειτουργεί και σε άλλες "μπάντες" πολλαπλάσιων συχνοτήτων. Για παράδειγμα, αν «κόψουμε» ένα δίπολο για τους 7 Mhz αυτό θα λειτουργεί αξιοπρεπώς στους 14, 21 και 28 ΜHz με μικρό σχετικά λόγο στασίμων. Όπως καταλαβαίνουμε, το δίπολο θα λειτουργεί σχετικά καλά στις συχνότητες που έχουν υποπολλαπλάσιο μισό μήκος κύματος από το αρχικά «κομμένο». Έτσι λοιπόν κατασκευάζοντας ένα δίπολο έχουμε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε σε μία δύο ή και τρεις περιοχές συχνοτήτων των βραχέων.   Η σύνθετη αντίσταση του διπόλου είναι 75Ω όταν αυτό «απλωθεί» σε ευθεία γραμμή. Αν όμως τα σκέλη του σχηματίζουν γωνία μεταξύ τους (προτιμάται 135 μοίρες) η αντίσταση γίνεται 50Ω. Η αντίσταση μεταβάλλεται ανάλογα με την γωνία που σχηματίζουν τα σκέλη του διπόλου. Οι πομποδέκτες έχουν σύνθετη αντίσταση εξόδου 50 Ω και συνεργάζεται άψογα με δίπολα που σχηματίζουν τα σκέλη του γωνία 135 μοιρών γιατί σε αυτήν τη γωνία παρουσιάζουν αντίσταση 50 Ω.

Click για μεγέθυνση.
  Τα πολλαπλά δίπολα με διάταξη Inverted V είναι ιδανικά λόγω περιορισμένου χώρου και βέβαια καλής προσαρμογής με τον πομποδέκτη. Έτσι λοιπόν αν δεν υπάρχει αρκετά μεγάλος διαθέσιμος χώρος για την ανύψωση διπόλων ένα για κάθε πάντα βραχέων μπορούμε σε ένα κοινό κέντρο (μια κάθοδο) να κρεμάσουμε πολλά δίπολα. Το ένα δεν επηρεάζει το άλλο κατά την εκπομπή και λήψη. Αυτά συντονίζουν θαυμάσια σε κάθε μπάντα για την οποία είναι "κομμένα".   Τα στάσιμα (SWR) είναι πολύ χαμηλά στα δίπολα τέτοιου τύπου μετά και τις τελικές ρυθμίσεις μήκους προκειμένου να φέρουμε τα δίπολα στην επιθυμητή συχνότητα συντονισμού. Για την καλλίτερη μόνωση των συρμάτινων αγωγών χρησιμοποιούμε πορσελάνινους μονωτήρες ή ερταλόν. Η ραδιοσυχνότητα απαιτεί καλές μονώσεις. Το κέντρο μπορεί να είναι balun 1:1 (φωτό)  και στη σειρά μπορούμε να τοποθετήσουμε και ένα isolator για να αποκόψουμε την πιθανή επιστροφή RF προς τον πομποδέκτη.
Ο τύπος υπολογισμού του ολικού μήκους κάθε διπόλου είναι : Μήκος κάθε σκέλους = 71,25 / F       F= συχνότητα σε Mhz. Παράδειγμα: 71,25/28,5=2,54 μέτρα. Έτσι λοιπόν για τους 28 μεγακύκλους το κάθε σκέλος του διπόλου πρέπει να είναι 2,54 μέτρα περίπου.  [Το αποτέλεσμα είναι πάντα σε μέτρα.]
Κόβουμε λίγο μεγαλύτερα τα σύρματα για να μπορέσουμε να συντονίσουμε τα δίπολα στην επιθυμητή συχνότητα με ακρίβεια. Το πάχος του σύρματος επηρεάζει λίγο το μήκος που υπολογίσαμε. Για την τελική ρύθμιση του μήκους και των στασίμων μπορώ να τυλίγω το σύρμα γύρω από τον εαυτό του σαν πηνίο στην άκρη του διπόλου σε κάθε ένα από τα άκρα του.    Οι αποστάτες μπορεί να είναι από τεφλόν διαμέτρου από 10 mm και η απόσταση μεταξύ των συρμάτων των διπόλων 10 εκατοστά. Μικρές ράβδοι  ερταλόν μπορούν να τρυπηθούν σε αποστάσεις ανά 8 - 10 cm  για να συγκρατούν τους αγωγούς ομοιόμορφα. Προσδένουμε τον αγωγό του διπόλου πάνω στο ερταλόν με μικρά κομμάτια σύρματος περιελιγμένα γύρω από τους αγωγούς των διπόλων (φωτό).
Μη ξεχάσουμε την αυτοβουλκανιζόμενη ταινία...

(Κατασκευή de SV1AHH).


Κέντρο έξι διπόλων balun 1:1  (κατασκευή SV1AHH)Αποστάτης αγωγών έξι διπόλων από ερταλόν (κατασκευή SV1AHH)
Απλό κέντρο τριών διπόλωνBalun ως κέντρο και μονωτήρας εμπορίου
 Κλικ στη φωτό για μεγέθυνση.

73 de SV1RRV (YL)