Please translate to your language.

Dual Band Home Made Antenna VHF-UHF

Click για μεγέθυνση.
Η κατασκευή αυτή είναι πολύ εύκολη. Η κεραία αυτή είναι dual band ground plane με δυο κατακόρυφα στοιχεία ένα για κάθε μπάντα. Το ένα κατακόρυφο  στοιχείο της έχει μήκος λ/4 του μήκους κύματος των 70 cm (430-440Mhz) και το άλλο λ/4 του μήκους κύματος των 2m (144-146 Mhz).
Το εύρος της μπάντας των UHF είναι  πολύ μεγάλο και στα άκρα θα παρουσιάζει στάσιμα. Ολόκληρη η κατασκευή γίνεται πάνω σε ένα κονέκτορα θηλυκού τύπου, τον γνωστό σε εμάς S0-239

Εμείς θα την υπολογίσουμε για τους 435Mhz και τους 145mhz.   

O τύπος υπολογισμού είναι λ=300\f
λ = μήκος κύματος σε m
f = συχνότητα σε Mhz
Έτσι λοιπόν, λ= 300\f = 300\435 = 0,689 m
τα λ/4 του μήκους κύματος αυτού είναι 0,689 : 4 = 0,172m αν μετατρέψουμε σε εκατοστά είναι 17,2 cm

Έχουμε αναφέρει ότι το μήκος αυτό επηρεάζεται από το πάχος τους σύρματος ή του αλουμινίου που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε το στοιχείο.  Έτσι θα πρέπει να κοντύνουμε κατά 5 με 6% τα 16 cm. Το τελικό μήκος του κατακόρυφου στοιχείου της VHF θα πρέπει να είναι τελικά 49 cm Μπορούμε να τα κόψουμε λίγο μεγαλύτερα και να κονταίνουμε σταδιακά  το κάθε στοιχείο μετρώντας στάσιμα μέχρι να φέρουμε την κεραία στην επιθυμητή συχνότητα.

Το μήκος των 49 cm είναι λ/4 για την μπάντα των 2m. Επομένως στις συχνότητες αυτές λειτουργεί ως ground plane. Έχουμε αναφερθεί ξεχωριστά στις κατασκευές αυτών των κεραιών των 2 μέτρων και 70 cm.
Τα radials είναι τέσσερα ανά δυο σε κάθε μπάντα και θα πρέπει να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τον ιστό.
Το μήκος των 2 radial θα πρέπει να είναι λ/4 για τους 430 Μhz και των άλλων 2 radials θα πρέπει να είναι λ/4 για τους 144 Mhz. Tα 2 radials των UHF θα τα κόψουμε στα 16 cm και τα άλλα δυο των VHF στα 49 cm. Αν τα κόψουμε λίγο μεγαλύτερα, δεν χάλασε ο κόσμος, θα σηκωθεί λίγο πιο ψηλά ο λοβός ακτινοβολίας. Η σύνθετος αντίσταση που παρουσιάζει είναι 50 Ohms και στις δυο μπάντες. Αυτό σημαίνει ότι ταιριάζει απόλυτα με την αντίσταση της καθόδου και του πομποδέκτη μας. Η επιλογή της κεραίας για κάθε μπάντα γίνεται αυτόματα.

Η απολαβή της κεραίας αυτής είναι 3db για κάθε μπάντα. Παρουσιάζεται διπλασιασμός ισχύος εκπομπής. Η κεραία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί ψηλά σε ιστό για αύξηση της απολαβής και περιορισμού των παρασιτικών ηλεκτρικών επηρεασμών. Από τη θεωρία συμπεραίνουμε ότι αν τοποθετηθεί σε ιστό 24 μέτρων η απολαβή προσαυξάνεται κατά 6db. Αυτό έχει να κάνει με την «ορατότητα» της κεραίας. Η κάθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να αποφύγουμε τις απώλειες λόγω του ότι οι συχνότητες σε αυτήν την περιοχή είναι υψηλές. Λάβετε υπ’ όψη ότι η RF τρέχει με την ταχύτητα του φωτός από τον πομπό έως την κεραία, το ίδιο και κατά μήκος της κεραίας. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα εκπομπής τόσο αυξάνονται οι απώλειες στη γραμμή μεταφοράς.

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ καλά ομοαξονικά. Οι κολλήσεις μας θα πρέπει να προσέξουμε να είναι θερμές. Η στεγανοποίηση των συνδέσεων (κονέκτορες) επιβάλλεται για την αποφυγή των οξειδώσεων.

Η ταινία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η ελαστική αυτοβουλκανιζόμενη της 3Μ που την έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη κατασκευή κεραίας. Ένα μικρό κομμάτι 3-4 cm είναι αρκετό για να τυλίξουμε τον κονέκτορα πολλές φορές τραβώντας την ταινία με δύναμη για να τυλιχτεί σφικτά η σύνδεση και να στεγανοποιηθεί. Η ταινία μετά από μερικές ημέρες θα στερεοποιηθεί.