Please translate to your language.

Ρύθμιση Διπόλων Βραχέων...

Δίπολα SV1RRV με φόντο τον Αττικό Ουρανό. 

Για τον καλλίτερο δυνατό συντονισμό του διπόλου στη συχνότητα που μας ενδιαφέρει ακολουθούμε την εξής εύκολη πρακτική που μας δίδαξε ο "Bill" +W9INN (sillent key).  Τα δίπολα της φωτογραφίας είναι τοποθετημένα σε διάταξη inverted V.

Click στις φωτό για μεγέθυνση.




Το κέντρο το σηκώνουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Το αναρτάμε με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία στο άνω άκρο του ιστού. Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τα μεταλλικά αντικείμενα να βρίσκονται κοντά στο δίπολα μας. Αυτά τραβούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και την γειώνουν. Για παράδειγμα αναφέρουμε τον Ηλιακό Θερμοσίφωνα ή τα μεταλλικά σύρματα που απλώνουμε τα ρούχα. 
Όλες οι φωτό είναι από τα δίπολα που χρησιμοποιεί η blogger SV1RRV αυτήν την εποχή... (έχουν τοποθετηθεί σε inverted V διάταξη).



Ο συντονισμός είναι πολύ εύκολος. Κόβουμε το δίπολο λίγο μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίσαμε. Το άκρο του διπόλου το περιστρέφουμε γύρω από τον εαυτό σχηματίζοντας ένα πηνίο. Αν πρόκειται για μονόκλωνο σύρμα κρατιέται και μόνο του χωρίς σφικτηράκι αν χρησιμοποιούμε πολύκλωνο θα χρειαστούμε σφικτήρα στο άκρο για να το συγκρατεί και να μη ξετυλιχτεί. 

Ο συντονισμός επιτυγχάνεται μετρώντας και σημειώνοντας στο χαρτί τα στάσιμα σε δύο τρεις συχνότητες με σχετική ακρίβεια. 
Αν πρέπει το δίπολο μας να συντονίσει σε χαμηλότερη συχνότητα (προς τα μεσαία) θα πρέπει να μακρύνουμε - να ξετυλίξουμε το πηνίο. Αν πρέπει να συντονίσουμε πιο ψηλά σε συχνότητα θα πρέπει να τυλίξουμε και άλλο πηνίο. Έτσι πολύ εύκολα το "φέρνουμε" εκεί που θέλουμε... Η ίδια διαδικασία γίνεται και στα δύο άκρα του διπόλου. Με το ίδιο κατά προσέγγιση μήκος τυλίγματος ή ξετυλίγματος.  Αν το μήκος που κοντύναμε ή μακρύναμε τα δύο άκρα του δίπολο δεν ίσο μεταξύ τους ή σχεδόν ίδιο, τότε θα παρουσιάσει πολύ μικρό λόγο στασίμων (1,2:1) που δεν θα μπορούμε να τον ρίξουμε. Η πρακτική έχει δείξει πως με αυτόν τον τρόπο συντονισμού μπορούμε να φτάσουμε το 1:1 στη συχνότητα που επιθυμούμε. Αλλά και να μην επιτευχθεί ο στόχος αυτός δεν θα αλλάξει κάτι στην εκπομπή ή στη λήψη μας.


Τα αεροσκάφη επί το έργον ... στην Αττική.

Απόλυτη παραλληλία με τα σκέλη των διπόλων μας !!!! (hi, hi, hi)
73 DE SV1RRV