Please translate to your language.

Συντονισμός Κεραίας Εκπομπής.

Διαβάζοντας την ανάρτηση αυτή πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ότι όταν μεταβάλλουμε τη συχνότητα εκπομπής το ηλεκτρικό μήκος της κεραίας αλλά και η σύνθετη αντίστασή εισόδου μεταβάλλονται. Είναι επιθυμητό να υπάρχει μια κεραία καθαρά ωμική για όλες τις συχνότητες του πομπού. Έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εκπομπή ισχύος. Το ηλεκτρικό μήκος της κεραίας ρυθμίζεται με προσθήκη πυκνωτή ή πηνίου.
Το δίπολο σαν κεραία εκπομπής δρα σαν ένα κύκλωμα σειράς το οποίο αποτελείται από ένα πηνίο, μια αντίσταση και ένα πυκνωτή. Οι ιδιότητα που παρουσιάζει το κύκλωμα αυτό είναι η  σύνθετη αντίσταση που είναι ανάλογη με την υψηλή συχνότητα που εφαρμόζεται στην είσοδο του διπόλου.
Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση για την μέγιστη ισχύ ακτινοβολίας ότι η σύνθετη αντίσταση του διπόλου (κεραίας) πρέπει να είναι ίση με αυτήν της γραμμής μεταφοράς/καθόδου αλλά και της εξόδου του πομποδέκτη.
Αν αυξηθεί η συχνότητα εκπομπής του πομπού, τότε η κεραία θα είναι μεγαλύτερη σε μήκος για τη συχνότητα που συντονίσαμε τον πομπό. Στην περίπτωση αυτή η επαγωγική σύνθετη αντίσταση είναι μεγαλύτερη από τη χωρητική και η κεραία μετατρέπεται αυτόματα σε επαγωγική σε σχέση με τον πομπό. Μεταβάλλεται η σύνθετη αντίσταση της και έτσι εμφανίζονται επιστρεφόμενα κύματα προς τον πομπό. Αποκόπτεται μέρος της ισχύος που θα εκπεμπόταν και επιστρέφει μέσω της γραμμής μεταφοράς. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η προσθήκη χωρητικότητας (πυκνωτή) σε σειρά με την κεραία.
Αν ελαττωθεί η συχνότητα εκπομπής του πομπού η κεραία γίνεται πιο μικρή σε μέγεθος από την απαιτούμενη. Η χωρητική αντίσταση αυξάνεται και γίνεται μεγαλύτερη από την επαγωγική. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προστεθεί αυτεπαγωγή (πηνίο) σε σειρά με την κεραία.
Με την προσθήκη πηνίου ή πυκνωτή εξισορροπούνται η αυτεπαγωγική και η χωρητική αντίσταση με αποτέλεσμα η κεραία να λειτουργεί σαν καθαρά ωμική.
Συμπέρασμα :
Σε μικρότερη κεραία προσθέτουμε σε σειρά πηνίο ενώ σε μεγαλύτερη πυκνωτή.