*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στην Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει η ίδια. ***

Please translate to your language.

Radio Amateur ή ham radio

Από τη συλλογή
        του Blogger        
 Στην ανάρτηση αυτή θα ασχοληθούμε με την ετυμολογία της συντομογραφίας «ham radio». Ο όρος ham μεταφρασμένος κυριολεκτικά σε οποιαδήποτε γλώσσα μεταφράζεται ως "ζαμπόν". Η πρώτη χρήση της λέξης έγινε στην ενσύρματη τηλεγραφία των τραίνων κατά τον 19ο αιώνα, για να χλευάζονται οι απαράδεκτοι χειριστές σημάτων Morse στους διαφόρους σταθμούς τραίνων ή ακόμη και οι αρχάριοι, είτε αυτοί ήταν αργοί, είτε η παύλα σε σχέση με την τελεία είχε υπερβολική μεγάλη διάρκεια. Για την ακρίβεια ο χλευασμός των χειριστών σημάτων Morse με όχι καλή δεξιότητα γινόταν δίνοντας με το μορσικό τις λέξεις ham-fisted.

Αυτός ο όρος συνέχισε να χρησιμοποιείται τα μετέπειτα χρόνια ακόμη και μετά την εφεύρεση της ασύρματης επικοινωνίας στις ραδιοφωνικές εκπομπές με μορσικό χειριστήριο. 


Αχρησιμοποίητα συλλεκτικά ακουστικά
τηλεγραφίας ηλικίας 70 ετών.
Για περισσότερα πιέστε: 
http://sv1ahh.blogspot.com/

Αρχικά οι ασύρματες επικοινωνίες των ραδιοερασιτεχνών παρενοχλούσαν κυρίως τους επαγγελματίες μεταξύ των πλοίων αλλά και της ξηράς με τα πλοία, έτσι οι ραδιοερασιτέχνες ως κακοί και αρχάριοι χειριστές σε σχέση με τους επαγγελματίες αλλά και των παρενοχλήσεων (παρασίτων) που δημιουργούσαν αναφέρονταν κοροϊδευτικά ως ham = ζαμπόν.

Η χρήση του όρου "ham" έχει καθιερωθεί σήμερα και μεταφορικά σημαίνει «ερασιτέχνης» ή «ανειδίκευτος» σπάνια όμως, ως καθόλου, χρησιμοποιείται σε άλλους χώρους, όπως το ερασιτεχνικό θέατρο ή το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Οι ραδιοερασιτέχνες υιοθετήσαμε τον όρο “ham radio” όχι όμως για να χλευάζουμε τους κακούς χειριστές αλλά για να αναφερόμαστε στο Hobby μας αφού αρχικά ως ραδιο-ερασιτέχνες δεν ήμαστε τόσο καλοί όσο οι επαγγελματίες ραδιοτηλεγραφητές. Βέβαια υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, όπου πολλοί αγάπησαν ιδιαίτερα τις επικοινωνίες με σήματα Μorse και διέπρεψαν γιατί εξελίχθηκαν σε πολύ καλλίτερους και ταχύτερους χειριστές από τους επαγγελματίες. Μία συνήθης ταχύτητα για έναν σχετικά καλό χειριστή είναι να λαμβάνει και να δίνει 20 λέξεις το λεπτό (WPM). Αυτό επιτυγχάνετε με πολυετή προσπάθεια και εξάσκηση. Σήμερα όμως η διαμόρφωση αυτή (σημάτων Morse) πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων μέσω των υπολογιστών που αποδιαμορφώνουν τα σήματα αλλά και στέλνουν αυτά πληκτρολογώντας. Στην περίπτωση αυτή οι ταχύτητες αυξάνουν κάθετα στο διπλάσιο.

Από τη συλλογή του Blogger 
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η λέξη ham να γράφεται με κεφαλαία γράμματα ως HAM γιατί δεν είναι αρκτικόλεξο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από αρκετά χρόνια που οι ραδιοερασιτέχνες πέρασαν σε άλλη πιο υψηλή κατηγορία χειρισμού, κεραιών και μηχανημάτων, ανέβηκαν στην εκτίμηση των επαγγελματιών ασυρματιστών και εγκαταλείφτηκε η ορολογία αυτή (ham).

Η ραδιο-ερασιτεχνική κοινότητα με τα χρόνια απέκτησε υπερηφάνεια και στα μέσα του 20ου αιώνα είχε χάσει την απογοητευτική της σημασία η χλευαστική λέξη ham.

Πιο σωστή όμως ορολογία στην αγγλική είναι το radio amateur= ραδιοερασιτέχνης.