Please translate to your language.

Near Vertical Incident Skywave (NVIS)

H ενασχόληση μας στα βραχέα (HF) με διαμόρφωση κυρίως SSB γίνεται σε ηπειρωτικό ή διηπειρωτικό επίπεδο. Συχνά όμως παρουσιάζεται η ανάγκη να γίνουν επαφές σε κοντινές σχετικά αποστάσεις, όπως για παράδειγμα με μία άλλη πόλη στην ίδια χώρα ή με κάποια γειτονική χώρα  και αυτό δεν είναι εφικτό. Αναφερόμαστε σε αποστάσεις μικρότερες των 400 χιλιομέτρων. Μπορούμε να παραθέσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το σημείο αυτό.
Ακούμε και μιλάμε με την Αμερική ή την Αυστραλία αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε στις διάφορες ιστοσελίδες ότι είναι ON AIR σταθμοί της Ιταλίας ή κάποιας άλλης πόλης της χώρας μας που δεν τους ακούμε ούτε φυσικά μας ακούν.

Τα βραχέα (HF) μπορούν να προσφέρουν λύση για αυτόν τον τύπο επικοινωνίας κοντινών αποστάσεων μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται Near Vertical Incident Skywave (NVIS).
Πρόκειται για έναν τύπο κεραίας (NVIS) που λειτουργεί με αντίθετο τρόπο από τις αρχές που διέπουν τις επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων. Αντί να στέλνουμε το σήμα χαμηλά προς στον ορίζοντα προκειμένου να ανακλαστεί στην ιονόσφαιρα με μια πολύ μικρή γωνία και να ταξιδέψει δεκάδες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, το στέλνουμε κατακόρυφα επάνω. Ο αντικειμενικός σκοπός των κεραιών αυτών είναι να στείλουν το σήμα κατ ευθείαν επάνω και να επιστρέψει με ανάκλαση στην ιονόσφαιρα. Η γωνία ακτινοβολίας της κυμαίνεται μεταξύ 75 και 90 μοιρών. Αυτή η κεραία λειτουργεί εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν επιθυμούμε επαφές σε μικρές αποστάσεις, είναι όμως πολύ κακή για τη νύχτα όπου επιχειρούνται επαφές σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Υπάρχουν αναφορές για το σήμα ότι έχει ακουστεί έως και 1600 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό θεωρούμε ότι έχει συμβεί λόγω αλλεπάλληλων ανακλάσεων στη γη και την ιονόσφαιρα. Ενδείκνυται όμως για αποστάσεις έως 400 χιλιόμετρα. Ένα άλλο πλεονέκτημά της είναι ότι δεν παρουσιάζει το σήμα διαλείψεις κατά την ακρόαση. Είχαμε δοκιμάσει το 1992 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης μία τέτοια κεραία αλλά δυστυχώς δεν κρατήσαμε φωτογραφίες… με αναζήτηση στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες με φωτογραφίες και σχετικές πληροφορίες.
Οι κεραίες NVIS είναι γενικά κεραίες που διαπρέπουν όπως είπαμε σε κοντινές αποστάσεις αλλά σε φάσμα χαμηλών συχνοτήτων, από 2 έως 7 MHz. Παρουσιάζουν πολύ χαμηλό θόρυβο κατά τη λήψη και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα και γρήγορα μόνο από ένα άτομο. Μειονέκτημα τους είναι ότι απαιτούν tuner για το συντονισμό της. 
Στη συνέχεια ακολουθούν τρία ενδιαφέροντα link για το θέμα αυτό: